Pub w CTKiR Browar PROBUS to miejsce o unikatowym i wyrazistym stylu, gdzie warzone jest piwo rzemieślnicze
własnej receptury i jest ono nieporównywalne w smaku do produktów sklepowych.
Browar PROBUS to ukłon w stronę konsumentów piwa znudzonych wyrobami wielkich koncernów.
Naszą misją jest dogadzanie podniebieniom smakoszy, autentyczne wsłuchanie się w gusta naszych Klientów,
warzenie trunków najwyższej jakości w limitowanych seriach. Na miejscu z zachowaniem sprawdzonych metod i pieczołowicie dopracowywanych receptur, warzymy zarówno piwa tradycyjne, jak i nowofalowe.
W procesie produkcji używamy tylko wyselekcjonowanych mieszanek słodów, nie stosujemy procesów filtracji i pasteryzacji,
dzięki czemu uzyskujemy trunek zawierający pełen bukiet smaków i aromatów.
Serce browaru PROBUS – kocioł zacierno-warzelny i kadź wirowo-filtracyjna – są wkomponowane w przestrzeń pubu
(znajdują się za barem). Cały dalszy proces produkcji piwa można obserwować z pubu przez ścianę browaru. Wnętrze wykonano
z wykorzystaniem naturalnego drewna, a w wystroju dominuje modernizm przełamany akcentami średniowiecznymi. Na najważniejszej ścianie pubu znajduje się malowidło – reprodukcja ilustracji ze średniowiecznego Codexu Manesse, przedstawiającej patrona obiektu, księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa w roli zwycięzcy turnieju rycerskiego.
Przyjazna atmosfera i kompetentna obsługa powodują, że każdy Gość czuje się tu komfortowo i swobodnie. Pub PROBUS jest nie tylko miejscem konsumpcji napojów alkoholowych, ale przede wszystkim przyjazną „miejscówką” dla spotkań towarzyskich i biznesowych, organizacji gier stolikowych i eventów artystycznych. Sala wyposażona jest w dwa wielkoformatowe wyświetlacze LCD do transmisji wydarzeń sportowych i prezentowania treści własnych oraz nagłośnienie strefowe. Na układ pubu składa się: 6 stołów 4-osobowych, 6 stołów przy lożach 6-osobowych i 5 stołów 3-osobowych. Daje to łącznie około 75 miejsc siedzących.
Godziny otwarcia PUBU:
PON-CZW: 15:00-22:00
PT: 15:00-24:00
SB:14:00-24:00
ND: 14:00-22:00
Poznaj 8 kroków ku szlachetności smaku - Proces warzenia piwa w browarze Probus.
Trzymamy się tradycji, dlatego stawiając na naturalność, do produkcji naszego piwa używamy czterech podstawowych składników:
wody, chmielu, zboża i drożdży.
To, co odróżnia piwo rzemieślnicze od popularnych pozycji to unikatowy aromat i smak. Pierwsze piwo z browaru probus zostało uwarzone
5 marca 2015 roku.
Ziarna zbóż, takich jak: jęczmień, pszenica, owiec czy żyto poddawane są specjalnemu procesowi kiełkowania, a następnie suszenia. Tak powstaje słód, który rozdrabniamy na śrutę w urządzeniu zwanym śrutownikiem.
Przygotowany zacier kierujemy do specjalnej kadzi wyposażonej w fałszywe dno, które umożliwia oddzielenie klarownej brzeczki (przyszłego piwa) od młóta, czyli składników nierozpuszczonych podczas zacierania.
Nachmielona i sterylna brzeczka jest kierowana do kadzi wirowej, umieszczonej pod kadzią filtracyjną. Dzięki sile odśrodkowej następuje oddzielenie przyszłego piwa od osadów białkowych, garbników oraz chmielin wytrąconych podczas gotowania.
Dalej brzeczka przepompowywanajest do zbiornika cylindryczno-stożkowego. Tu dodajemy do niej drożdży, których szczepy są odpowiednie dla każdego gatunku piwa. Zaczyna się fermentacja, naturalne nasycenie dwutlenkiem węgla oraz dojrzewanie. Cały proces trwa od 2 do 8 tygodni w zależności od rodzaju warzonego piwa.
Do kotła zacierno-warzelnegowypełnionego wodą dodajemy śrutę. Głównym celem zacierania jest przerobienie skrobi znajdującej się w słodzie na cukry. Proces ten zachodzi dzięki naturalnym enzymom zawartym w słodowanych ziarnach zbóż, co odbywa się w temperaturze 62-710C.
Brzeczka po filtracji trafia z powrotem do kotła zacierno-warzelnego. Na tym etapie jest ona gotowana, dzięki czemu usuwane są z niej niepożądane składniki. Następnie dodajemy chmiel, który sprawia, że nasze piwo zyskuje odpowiednią goryczkę oraz wspaniały smak i aromat.
Przed wprowadzeniem drożdży do brzeczki należy ją ochłodzić. Zależnie od rodzaju ich szczepu, za pomocą specjalnego wymiennika ciepła obniżamy temperaturę do 8-220C. W celu pożądanego namnożenia drożdży i prawidłowej fermentacji, piwo zostaje również natlenione.
Gdy piwo jest gotowe, trafia do tanków wyszynkowych. Stąd lane jest bezpośrednio do barowych kranów, kegów i butelek.
Orzeźwiający i lekki pils. Urzeka przyjemnym kwiatowym aromatem chmielu Lubelskiego i solidną goryczką polskiej odmiany chmielu Marynka, która doskonale gasi pragnienie. Przychodzi z odsieczą w upalne dni.
Styl: Pils
Ekstrakt: 11,6 Plato
Goryczka: 28 IBU
Na pamiątkę Bitwy pod Wiedniem stoczonej 12 września 1683 między wojskami polsko-austriacko-niemieckimi pod dowództwem króla Jana III Sobieskiego a armią Imperium Osmańskiego pod wodzą wezyra Kara Mustafy. Odsiecz Wiedeńska miała wielkie znaczenie dla Polski i Europy, zakończyła się klęską Osmanów, uchroniła Europę przed zalewem islamu, który przestał stanowić zagrożenie dla chrześcijańskiej części Europy.
Piwo pszeniczne. Dzięki specjalnemu szczepowi drożdży nabiera bananowych i goździkowych aromatów. Ich niska flokulacja, brak filtracji, a także wysokie nasycenie CO2, nadają temu weizenowi rześkiego i kwaskowego charakteru.
Styl: Weizen
Ekstrakt: 11,8 Plato
Goryczka: 12,5 IBU
Ryczyn to nazwa położonego 10 km od dzisiejszej Oławy dawnego grodu obronnego, który strzegł przeprawy przez Odrę i wiodących w pobliżu szlaków. Jeden z 15 grodów Ślężan, które wymienił ok. 850 r. tzw. Geograf Bawarski. Do końca XIII w. był siedzibą kasztelanii, o czym zaświadcza m.in. "Księga henrykowska", w której znajduje się zdanie uważane za najstarsze zapisane w języku polskim.
Piwo jasne pełne, w którym zbalansowana słodowość harmonizuje z polskimi odmianami chmielu. Dodatek słodu wiedeńskiego pogłębia smak i dodaje szlachetnej złocistej barwy.
Styl: Lager
Ekstrakt: 12,5 Plato
Decydująca bitwa wojny polsko -bolszewickiej, stoczona 13-15 sierpnia 1920 r. przez wojsko polskie z Armią Czerwoną. Rozegrana zgodnie z planem operacyjnym opracowanym przez szefa Sztabu Generalnego gen. Tadeusza Rozwadowskiego i zatwierdzonym przez Józefa Piłsudskiego. Zdecydowała o zachowaniu niepodległości przez Polskę i uchroniła Europę Zachodnią przed rewolucją bolszewicką. Uznana za 18. przełomową bitwę w historii świata
Piwo dolnej fermentacji w stylu koźlak. Swoją pełnię i złożoność smaku zawdzięcza specjalnej recepturze, w której zastosowano m.in. słód monachijski, wiedeński oraz wędzony drewnem bukowym.
Styl: Rauchbock
Ekstrakt: 16,5 Plato
Etykieta inspirowana oławskim herbem. Wiele wskazuje na to, że ma on związek z osiadłymi tu licznie przed 1200r. tkaczami walońskimi, którzy przynieśli ze sobą sztukę wyrobu sukna. A skąd wzięli się na ziemiach Polskich Walonowie? W dawnej Europie romańscy, mających celtyckich przodków Walonowie, którzy zamieszkiwali tereny leżące na pograniczu dzisiejszej Belgii, Francji i Niemiec, jako społeczeństwo odznaczali się szczególną ruchliwością i przedsiębiorczością.
Bogactwo zastosowanych słodów doskonale komponuje się z niezwykle intensywnym smakiem i aromatem wiejskiego miodu gryczanego oraz rodzimymi odmianami chmielu, nadającymi szlachetną goryczkę.
Styl: Miodowe
Ekstrakt: 12,5 Plato
„Przy uczcie napoje więcej niż pokarmy ceniono i nie z przypadku prasłowiańska jej nazwa, pir, od picia się wywodzi; do piru należało PI-WO. T.j. napój, niegdyś termin ogólny, z czasem do wyrobu ze słodu zbożowego ograniczony; wcześnie nauczono się (nie od finów) chmielenia piwa i miodów. My nie rozróżniamy, jak to w innych językach, litewskim czy niemieckim, bywa, wyrobu pszczelnego od napoju zeń sporządzanego; podbieramy miód pszczołom i pijemy (albo raczej pijaliśmy) miody, główny artykuł pierwotnych karczem (ich nazwę Niemcy przejęli od nas, kretscham, kretshmer); miodu i do biat używano” Aleksander Brückner, dzieje kultury polskiej - TOM I, Warszawa 1939 (pisownia oryginalna)
Treściwe ciemne piwo z dodatkiem owsa, dzięki któremu jest gładkie i kremowe. Zarówno w smaku jak i aromacie dominują nuty gorzkiej czekolady oraz kawy. Finisz lekko palony z miłą kontrującą słodowość goryczką Dobry towarzysz jesienno- zimowych wieczorów
Styl: Stout owsiany
Ekstrakt: 15,4 Plato
Kapral Wojtek – niedźwiedź brunatny adoptowany przez żołnierzy 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii w 2 Korpusie Polskim gen. Władysława Andersa. Z polskimi żołnierzami przeszedł cały szlak bojowy: z Iranu przez Irak, Syrię Palestynę Egipt do Włoch. Brał udział w bitwie o Monte Cassino, gdzie pomagał swoim kompanom w noszeniu ciężkich skrzyń z amunicją artyleryjską i nigdy nie zdarzyło mu się żadnej upuścić. Od tamtej pory symbolem 22 Kompanii stał się niedźwiedź z pociskiem w łapach. Jednym z jego ulubionych przysmaków było piwo, które dostawał za dobre zachowanie. Ważył ok. 250 kg i mierzył ponad 180 cm. Po wojnie niedźwiedź wraz ze zwoją jednostką trafił do Glasgow w Szkocji, gdzie został ulubieńcem okolicznej ludności. Po demobilizacji, oddano go do ZOO w Edynburgu, gdzie zmarł w 1963 r. 7 listopada 2015r. w parku przy Princes Street w Edynburgu odsłonięto naturalnej wielkości pomnik Kaprala Wojtka.
Ciemne piwo rodem z Wysp Brytyjskich z dodatkiem słodu żytniego, czekoladowego i palonego, chmielone polską odmianą chmielu Iunga. Nisko wysycone gazem, niezwykle gładkie i kremowe. W smaku obecne nuty kawy oraz gorzkiej czekolady.
Styl: Rye Dry Stout
Ekstrakt: 12,5 Plato
Eksperyment szalonych naukowców stworzenia armii zmechanizowanych zwierząt, wymknął się spod kontroli. Źle zaprogramowane zwierzęta obrały jeden cel...zniszczyć wszystko i wszystkich. Dzielnica Dryton słynąca niegdyś z bezpiecznych ulic i życzliwości mieszkańców została zrównana z ziemią.
Belgijskie piwo pszeniczne z dodatkiem kolendry, curacao i świeżych skórek słodkiej pomarańczy. Cytrusowe i bardzo orzeźwiające. Goryczka chmielowa na poziomie minimalnym, jednak finisz wytrawny i lekko kwaskowaty. Bardzo eleganckie piwo, doskonałe na lato.
Styl: Witbier
Ekstrakt: 11,8 Plato
Gundava to lewitujący, pneumatyczny wóz bojowy, którego załoga została odznaczona za wybitne osiągnięcia na polu bitwy w pamiętnym 2444 roku. Coś Wam świta? Roznieśli wrogów w pył, Wszędzie było ich pełno, a prawie każdy oddany strzał był celny!
Odświeżające, gaszące każde pragnienie piwo. Charakteryzuje się intensywnym cytrusowo tropikalnym bukietem oraz wysoką goryczką. Wszystko to za sprawą delikatnej słodowości i fenomenalnych odmian chmieli prosto z USA. Mniej estrowe i karmelowe niż angielki odpowiednik stylu.
Styl: American pale Ale
Ekstrakt: 12,6 Plato
Gdyby przeżył jakiś historyk, to na pewno wspomniał by o bitwie pod Apatronem, a właściwie wybuchu... tak ogromnym, że z ziemi zostało tylko kilka kamieni unoszących się w przestrzeni kosmicznej. Przeżył On. I dzięki niemu ocalało kilka szyszek amerykańskiego chmielu na którym mogliśmy uwarzyć tę APĘ, ale On za wiele nie opowie, bo mimo, że to 2850 rok, to niedźwiedzię polarne nadal nie nauczyły się mówić w ludzkim języku.
Trzymaj się mocno, przeskoczysz prawie 1000 lat, a tam wszystko wygląda inaczej…
Styl: Black IPA z zestem pomarańczowym
Ekstrakt: 15,2 Plato
Minął rok 3000 i ziemia od dawna nie rodzi już nic żywego. Nawet trawa i osty przestały rosnąć. Obipax – android wynalazca – powinien świętować, niestety jego sukces jest gorzki… Udało mu się wychodować prawdziwe, owocujące drzewo pomarańczowe. Może patrzeć na nie, słuchać szumu liści…ale nie może spróbować. Cybernetyczne ciało nie trawi. Radość jest więc połowiczna, ale – uwierz lub nie – to właśnie owoce wyhodowane przez niego były podstawą zestu, którego użyliśmy do produkcji naszej Black IPA.
Pierwsze w kraju piwo rzemieślnicze uwarzone z dodatkiem leśnych grzybów. Połączenie suszonych podgrzybków za słodem czekoladowym, palonym oraz wędzonym drewnem bukowym tworzy świetną kompozycję idealną na świąteczny czas oraz długie zimowe wieczory. Swój niezwykły aromat i smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym grzybom z polskich lasów oraz nowatorskiej recepturze opracowanej w oławskim browarze Probus.
Styl: Mushroom Christmas ale
Ekstrakt: 16 Plato
"Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice, Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice, Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada, I dziwna, żaden owad na nich nie usiada. Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem, Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy, Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory, Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory." - Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz” księga III
Chmielowe smaki i aromaty pochodzące od odmian amerykańskich współgrają tu z kokosem dodanym w postaci wiórków oraz mąki nie tylko podczas gotowania brzeczki, ale również na fermentację cichą. Spory dodatek w zasypie słodu pszenicznego oraz płatków owsianych w połączeniu z intensywnym chmielem sprawia, że Reneval jest "okrągły" i soczysty jak przystało na prawdziwe Vermont IPA.
Styl: Vermont Coco IPA
Ekstrakt: 15,1 Plato
Reneval porzucił rzycie wśród ludzi na rzecz, samotnego obcowania z naturą starej Anglii w galaktyce Vermont i intensywnych walk zapaśniczych. To do jego zasług należą pierwsze uprawy drzew kokosowych w tym górskim terenie. Poszukując napoju który pozwoli mu utrzymać kondycję wrestlera na długo, połączył intergalaktyczne IPA z wiórkami kokosowymi.
(…) Ten ostatni porzucił jeszcze gorącą warkę, do której dodał mnóstwo sezonowych owoców. To jedyna pamiątka po nim. Pijcie i wspominajcie opustoszałe Roswell.
Styl: Farmhouse Ale – Saison
Ekstrakt: 13,5 Plato
Roswell nie ma już żadnego farmera i pewnie Farmhouse Ale, które trzymasz w dłoni będzie ostatnim trunkiem z tego regionu… Wszyscy jego mieszkańcy znikali w tajemniczych okolicznościach. Najpierw niepostrzeżenie, jeden w miesiącu. Potem całe rodziny zapadały się pod ziemię. Albo nad ziemię? Tak mówią świadkowie, którzy widzieli dziwne światło i wciąganych do tajemniczego obiektu farmerów. Czasem pozostał po nich kalosz, czasem widły… Ten ostatni porzucił jeszcze gorącą warkę, do której dodał mnóstwo sezonowych owoców. To jedyna pamiątka po nim. Pijcie i wspominajcie opustoszałe Roswell.
Lekkie, kwaśne i orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem prawdziwych owoców malin i chmielu o owocowej barwie. Idealne w okresie wiosenno-letnim.
Styl: Hoppy Sour Ale
Ekstrakt: 9,5 Plato
W galaktyce Fructus znajduje się przestrzeń międzyplanetarna Hopsberi. To właśnie to miejsce obfituje w gwiazdy do złudzenia przypominające ziemskie owoce. Do niedawna mieszkańcy okolicznych galaktyk bali zapuszczać się w te rejony. Jednak śmiałkowie z Instytutu Badań Planetarnych udowodnili że człowiek przy odpowiednich warunkach i przygotowaniu może również zasiedlać miejsca o kwaśnej atmosferze gdzie chmiel rośnie już od lat.
Lekkie, kwaśne i orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem owoców czarnej porzeczki. Zapach trunku powoduje, że nasze ślinianki szaleją.:)
Styl: Sour Ale z czarną porzeczką
Ekstrakt: 9,5 Plato
W galaktyce Fructus znajduje się przestrzeń międzyplanetarna Curari. To właśnie to miejsce obfituje w gwiazdy do złudzenia przypominające ziemskie owoce. Do niedawna mieszkańcy okolicznych galaktyk bali zapuszczać się w te rejony. Jednak śmiałkowie z Instytutu Badań Planetarnych udowodnili że człowiek przy odpowiednich warunkach i przygotowaniu może również zasiedlać miejsca o kwaśnej atmosferze.
Kwaśne i orzeźwiające piwo pszeniczne z dodatkiem ananasa. Niesamowite w aromacie jak i w kolorze.
Styl: Sour Ale z ananasem
Ekstrakt: 9,5 Plato
W galaktyce Fructus znajduje się przestrzeń międzyplanetarna Pinappi. To właśnie to miejsce obfituje w gwiazdy do złudzenia przypominające ziemskie owoce. Do niedawna mieszkańcy okolicznych galaktyk bali zapuszczać się w te rejony. Jednak śmiałkowie z Instytutu Badań Planetarnych udowodnili że człowiek przy odpowiednich warunkach i przygotowaniu może również zasiedlać miejsca o kwaśnej atmosferze.
A teraz spróbuj naszego pilsa. Czujesz oddech przyszłości? Słyszysz dźwięki bitwy? A może masz gęsią skórkę? Nie bój się. To tylko Pilsar.
Styl: Polski pilzner
Ekstrakt: 11,6 Plato
Gdy Pilsar pojawia się na wzgórzu, całe miasto truchleje ze zgrozy. Słychać szum jego zbroi, metalowe pióra wydają niepokojący dźwięk, podobny do szarańczy. Zwykle też towarzyszą mu zastępy takich jak on – jeźdźców przyszłości. I mimo, że zwyciężyli w jednej z większych bitew w ostatnich stuleciach i są uważani za bohaterów – budzą lęk. Ludzkie roboty. Cyberludzie. Tak mówią.
To bursztynowej barwy piwo łaczy w sobie rześkie cytrysowe i żywiczne smaki, aromaty amerykańskich chmieli Simcoe i Centennial, z delikatną karmelową podbudowę słodową. Odpowiednie dla stylu niskie wysycenie sprawia, że Jantar II jest niezwykle pijalny.
Styl: American Amber Ale
Ekstrakt: 12,5 Plato
Goryczka: 35 IBU
Jantar to dawna nazwa bursztynu - jednego z naszych najcenniejszych rodzimych "kruszców".ta żywica kopalna przeżywa właśnie renesans jako element biżuterii na całym świecie. Na przełomie I i II wieku przez teren dzisiejszej Polski przebiegała główna nitka Bursztynowego szlaku. Wiodła z Wiednia, przez Brno, Kłodzko, Wrocław, Kalisz, Konin, Bydgoszcz i Świecie od Pruszcza Gdańskiego.
Brown Porter charakteryzujący się przyjemnym orzechowym aromatem oraz intensywnym czekoladowym smakiem z wyraźną słodką nutą karmelową. Łagodny i delikatnie palony.
Styl: Brown Porter
Ekstrakt: 12,2 Plato
Goryczka: 26 IBU
Pola Negri to pseudonim artystyczny największej do tej pory polskiej gwiazdy Hollywood. Urodziła się jako Barbara Apolonia Chałupiec w ubogiej rodzinie. Dzięki własnemu zapałowi zaistniała najpierw w kinematografii niemieckiej, a następnie zrobiła oszałamiającą karierę w Stanach Zjednoczonych. Stworzyła niepowtarzalny styl.
Piwo o głębokiej bursztynowej barwie i intensywnym słodowym smaku, kontrowanym przyjemną, lekka goryczką. Delikatnie opiekane i kremowe. Historycznie warzone wiosną, a latem przechowywane w chłodnych grotach czy piwnicach dla uzyskania dojrzałego smaku.
Styl: Marcowe
Ekstrakt: 12,5 Plato
Goryczka: 20 IBU
PROBUS FEST to nazwa święta piwa organizowanego co roku przez browar przy ul. Młyńskiej 16 w podwrocławskiej Oławie. Impreza obfituje w liczne atrakcje związane z tradycją piwowarską. Towarzyszy jej bogaty program artystyczny oraz zbiórka charytatywna na rzecz lokalnych fundacji i stowarzyszeń wspomagających osoby niepełnosprawne. Specjalnie na tę okazję warzone jest piwo, które zgodnie z tradycją ma mieć wyjątkowo pełny smak.
Ciemne pszeniczne piwo z akcentami bananowymi oraz goździkowymi pochodzącymi od specjalnego szczepu drożdży. Zdecydowanie bardziej pełne, bogatsze słodowo oraz karmelowe od swojej jasnej wersji. Doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni.
Styl: Dunkelweizen
Ekstrakt: 11,8 Plato
Goryczka: 12 IBU
Bolesław I Chrobry ( 967-1025), pierwszy koronowany król Polski, z dynastii Piastów. Kontynuując politykę swojego ojca Mieszka I, w r. 1000 przyjął w Gnieźnie cesarza Ottona III pielgrzymujące do grobu św. Wojciecha. Podczas odbytego z tej okazji tzw. Zjazdy gnieźnieńskiego cesarz nałożył Bolesławowi na głowę swój diadem cesarski. Była to zapowiedź rychłej koronacji Bolesława na króla. W efekcie zjazdu utworzono polską metropolię kościelną w Gnieźnie oraz biskupstwa w Krakowie., Wrocławiu i Kołobrzegu. Niestety Ottona III na tronie cesarskim zastąpił dwa lata później jego syn Henryk II, który blokował koronacyjne plany Bolesława i z którym polski książę prowadził wojny. Podjął również wyprawę na Ruś, udało mu się poszerzyć granice Polski o tzw. Grody Czerwieńskie. Swój najważniejszy cel osiągnął Bolesław Chrobry dopiero tuż przed śmiercią, gdy w 1025 r. koronował się na pierwszego króla Polski.
Rasowe angielskie piwo typu ale – z nową polską odmianą chmielu Iunga, dodającą przyjemnej owocowości. Cechuje się głęboką brązową barwą, karmelowym oraz orzechowym smakiem i aromatem.
Styl: Northern English Brown
Ekstrakt: 12,3 Plato
Goryczka: 25 IBU
Dywizjon 303 zaliczany jets do najlepszych jednostek myśliwskich II wojny światowej. W czasie Bitwy o Wielką Brytanię w 1940 r. przypisywano mu 126 pewnych zestrzeleń zaliczanych oficjalnie podczas wojny, co stawiało go na pierwszym miejscu wśród dywizjonów myśliwskich biorących udział w bitwie. Dzieje Dywizjonu 303 rozsławił swoją książką Arkady Fiedler.
Amerykańska interpretacja klasycznego angielskiego stylu. Ikona rewolucji piwnej. Potężnie chmielone na smak, aromat i goryczkę nowymi odmianami chmielu zza Oceanu. Mimo całkiem wysokiego ekstraktu początkowo rześkie i pijalne, co za tym idzie może być zdradliwe.
Styl: American India Pale Ale
Ekstrakt: 16 Plato
Goryczka: 60 IBU
Merian Caldwell Cooper (1893 – 1973) – amerykański filmowiec, a także generał Armii USA oraz podpułkownik pilot Wojska polskiego. W r. 1919 organizator Eskadry Kościuszkowskiej, w której służyło łącznie 17 amerykańskich pilotów ochotników. Eskadra ta odegrała ważną rolę w wojnie polsko-bolszewickiej, m.in. w walkach z Armią Konną Budionnego i obronie Lwowa. W r. 1920 po zestrzeleniu za linią wroga dostał się do sowieckiej niewoli z której zdołał uciec rok później. Za zasługi wojenne odznaczony Virtuti Militari przez marszałka Józefa Piłsudskiego. W okresie międzywojennym Cooper stał się znanym producentem filmowym. Za najgłośniejszy z jego filmów uznawany jest „King Kong” (1933). Którego był także współscenarzystą, współreżyserem i w którym sam wystąpił, grając pilota samolotu atakującego wielką małpę. Za dorobek filmowy otrzymał Oscara.
Planujesz wizytę z przyjaciółmi w naszym Browarze? Warto wcześniej zarezerwować stolik.
Można tego dokonywać osobiście w Pubie lub telefonicznie pod numerem 71 721 54 06.
UWAGA! Liczba zarezerwowanych miejsc w danym dniu nie może przekroczyć 30.